całka
egzamin: nie potrafię obliczyć całki z sin
6x
31 sty 15:07
Eve: mozna podstawić sin2x=t, potem przez części
31 sty 15:13
Gray: Bo to nie jest banalna całka.
| | 1−cos2x | |
Skorzystaj ze wzoru sin2x= |
| (kilka razy); albo licz przez części (trzy razy). |
| | 2 | |
31 sty 15:18
Eve: jest na to wzór, skomplikowany dosyć
31 sty 15:20
egzamin: to spróbuje z tego wzoru na sin2x... a ten wzór to w ogóle z czego wyprowadzić?
31 sty 15:26
razor: | | 1−cos2x | |
cos2x = cos2x−sin2x = 1−2sin2x ⇒ 2sin2x = 1−cos2x ⇒ sin2x = |
| |
| | 2 | |
31 sty 15:34