parzystość nieparzystość
kowalski: ln(x + √1 + x2)
31 sty 14:33
Maslanek: W definicji parzystości i nieparzystości najpierw pojawią się takie zwroty:
Jeżeli x,−x należą do dziedziny funkcji f
Czy u Ciebie taka własność jest spełniona?
Z czym jest problem?
31 sty 14:34
J:
sprawdź, czy: f(−x) = f(x) lub f(−x) = − f(x)
31 sty 14:34
kowalski: podstawiłem i wychodzi, że nie jest ani parzysta ani nieparzysta, ale wolfram pokazuje ze jest
nieparzysta
31 sty 14:38
Maslanek: Niespecjalnie umiem zmusić Maple'a do rozwiązania prostych nierówności xD. Ale to nic xD
Dziedzina jest rzeczywista zdaje się.
| | 1 | | √1+x2+1 | |
Mamy f(−x)=ln(−x+√1+x2) = − ln |
| = − ln |
| = −f(x) |
| | √1+x2−1 | | 1+x2−1 | |
31 sty 14:46
Maslanek: Nie jest parzysta, bo np.
f(−1)=ln(−1+√2)≠ln(1+√2)=f(1)
31 sty 14:47
kowalski: nie wiem dlaczego minus znalazl sie przed logarytmem
31 sty 14:51
Maslanek: To przeczytaj drugi raz i pomyśl co się stało
31 sty 14:52
kowalski: nie no, naprawde nie wiem
31 sty 14:56
kowalski: DOBRA WIEM.
DZIĘKI WIELKIE!
31 sty 15:05
Gray: Jest nieparzysta.
| | 1 | |
f(−x) = − ln |
| = − ln(√1+x2 + x) = − f(x) |
| | √1+x2−x | |
31 sty 16:53