zadanie z parametrem
Grzeniuu: Dana jest funkcja f(x) = log2((m2)x2 + ( 2−m )x + 1) dla jakich wartosci parametru m
dziedzina funkcji f jest zbior liczb rzeczywistych ?
Moze ktos to rozwiazac a przy okazji wytlumaczyc jaka powinna byc delta zeby rozwiazaniem byly
liczby rzeczywiste i czy rozwiazaniem bedzie suma i dlaczego ?
31 sty 13:38
J:
na pewno dobrze przepisałeś treść ..?
jeśli tak, to jedyny warunek: m ≠ 0
31 sty 13:41
Maslanek: Za mało raczej ^^
Wyrażenie logarytmowane musi być większe od zera.
Należy rozważyć dwa przypadki:
1. Gdy m=0: wtedy dziedzina nie jest całym zbiorem R.
2. Gdy m≠0: wtedy by dziedzina była rzeczywista, to wyrażenie pod logarytmem musi być stale
większe od 0. Zatem Δ<0 (jako, że współczynnik kierunkowy a=m2>0)
31 sty 13:54
J:
..źle przeczytałem funkcję
31 sty 14:07
Grzeniuu: Przepraszam zle przepisalem funkcje

f(x) = log
2((m
2 − 4 )x
2 + (2 − m) x + 1)
31 sty 15:28
Grzeniuu: Obliczylem ze
Gdy m = 2 to dziedzina jest R
Gdy m = −2 to x>−0,25
Gdy m ≠ 2 i m ≠ −2 to
m2 − 4 > 0 → x∊ ( −∞; −2) u ( 2; −∞)
(m2 − 4 )x2 + (2 − m) x + 1 > 0
x1= −10/3
x2= 4/3
Ale nie wiem jaka delte dac i jak na koniec powiazac wszystkie te zbiory
31 sty 15:55