2
Foxal: jak wyznaczyc przedzialy monotonicznosci
funkcji f(x)=[(x
2+3x+2)(x−5)]/(x+1)
31 sty 13:27
J:
licz pochodną ...
31 sty 13:28
Foxal: jaka pochodnie? ja pisze stara mature, wiec napewno da sie to inaczej rozwiazac.
31 sty 13:29
ICSP: Dziedzina ustalona ?
31 sty 13:31
PW: x2+3x+2 = (x+1)(x+2), a więc licznik skróci się z mianownikiem. Pamiętając, że mimo tego
skrócenia do dziedziny nie należy w dalszym ciągu punkt x0 = −1 badać monotoniczność.
31 sty 13:32
J:
..to w takim razie rozłóż pierwszy nawias na czynniki...
31 sty 13:32
Saizou :
| (x2+3x+2)(x−5) | | (x+1)(x+2)(x−5) | |
| = |
| =(x+2)(x−5) dla x∊R\{−1} |
| x+1 | | x+1 | |
31 sty 13:33
Foxal: ok dzieki
31 sty 13:35