matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz ...
Jacob:
Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego, na którym opisano okrąg o promieniu 6 cm.
31 sty 13:00
Tup:
H = 9 , P = 27
√
3
?
31 sty 13:31
Tup:
2
r =
h
3
2
6 =
h
3
h = 9 Ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego:
a
√
3
h =
2
a
√
3
9 =
/ * 2
2
18 = a
√
3
18
= a
√
3
Usuwam niewymierność z mianownika a = 6
√
3
I teraz pod wzór na pole trójkąta równobocznego
a
2
√
3
(6
√
3
)
2
√
3
108
√
3
P =
=
=
= 27
√
3
4
4
4
Mam nadzieje, że się nie pomyliłem.
31 sty 13:36
Saizou :
1
P
t
=
a
2
sin60
2
z tw. sinusów
a
=2R=12
sin60
a=12sin60
1
1
3
√
3
P
t
=
*(12*sin60)
2
*sin60=
*144*
*
=27
√
3
2
2
4
2
31 sty 13:39