całka
sebastian: | | 9x−9 | |
licz i licze i sie doliczyć nie moge... pomoże mi ktoś policzyć taką całkę: ∫√1+ |
| |
| | 4 | |
całka jest oznaczona w granicach od 1 do 2. To całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
31 sty 13:00
J:
| | 9x−9 | | 4 + 9x −9 | | 9x − 5 | |
1+ |
| = |
| = |
|
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
dostajesz całkę: |
| ∫√9x−5dx |
| | 2 | |
31 sty 13:25
sebastian: OO jest dużo lepiej

ale jeszcze coś mi nie pasuje
31 sty 14:31
J:
a co mianowicie ...?
31 sty 14:32
sebastian: juz wstawiam zdjecie
31 sty 14:33
31 sty 14:38
sebastian: wynik prawie dobry tylko zamiast 1/54 powinno wyjsc 1/27
31 sty 14:38
J:
| | 1 | | 1 | |
..podstaw: t = 9x −5 , dt = 9dx ... = |
| * |
| ∫√tdt |
| | 2 | | 9 | |
31 sty 14:42
sebastian: a tak patrze teraz i ja tej czwórki z mianownika nie wyciągnąłęm źle przed całkę....? tuż przed
podstawianiem?
31 sty 14:45
sebastian: bo jak wyciagam z pierwiastka to tą liczbe która wyciagam to też jakby jest pod pierwiasteki
czyli nie 1/4 tylko 1/2?
31 sty 14:45
sebastian: bo pierwiastek z pierwiastek z 1/4 to 1/2
31 sty 14:46
J:
licz całkę 13:25 przez podstawienie 14:42
31 sty 14:46
sebastian: a teraz to co myśle to źle myśle? dobrze wyciągnąłem?
31 sty 14:47
sebastian: no ta z 13.25 też jest z 1/2....
31 sty 14:48
J:
\a skąd masz: ∫t2dt ..?
31 sty 14:50
J:
..liczysz całkę: ∫t1/2dt , a nie ∫t2dt
31 sty 14:51
sebastian: Bo wyciągnałem 2/9 przed całke i zostało t * t. To akurat jest dobrze na 100%
31 sty 14:52
sebastian: tam dobrze wyciągnałem? przed podstawianiem t=..... ? bo chyba powinno byc 1/2?
31 sty 14:52
sebastian: a gdyby tam bylo 1/2 a nie 1/4 to by wynik sie zgadzał
31 sty 14:53
31 sty 14:58