Wyznacz n z równania
Tup: Hej, nie wiem co robię źle w tym zadaniu, jakby ktoś mnie oświecił byłbym wdzięczny
Wyznacz n z równania : 1 + 5 + 9 + 13 + ... + n = 780
Zauważyłem, że jest to ciąg arytmetyczny, gdzie a
1 = 1 , r = 4 , S
n tych wyrazów = 780 i
ponadto n jest ostatnim wyrazem tego ciągu.
| | 2a1 + (n−1)r | |
Podstawiłem pod wzór Sn = |
| * n |
| | 2 | |
| | 2*1 + (n−1)4 | |
Wprowadziłem dane 780 = |
| * n |
| | 2 | |
| | 2 + 4n − 4 | |
Po wymnożeniu 780 = |
| * n |
| | 2 | |
1560 = (4n − 2)* n
1560 = 4n
2 − 2n
4n
2 − 2n − 1560 = 0 / :2
2n
2 − n − 780 = 0
Δ = 6241 , Pierwiastek z Δ = 79
n
1 = 40
n
2 = − 39
Oznacza to, że n jest 40 wyrazem tego ciągu, więc układam wzór ogólny
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = 1 + (n−1)4
a
n = 4n − 3
I wyliczam 40 wyraz tego ciągu...
a
40 = 4 * 40 − 3 = 157.
W odpowiedzi mam 77. Nie wiem czy to ja źle zrozumiałem zadanie, może to w ogóle trzeba inaczej
zrobić... Nie mam już pomysłu
Tup: Cholera, PW rozwiał wszelkie wątpliwości ...

Dziękuje ... Z przyzwyczajenia, że współczynnik
'a' wynosi 1 podstawiam w mianowniku 2

Dzięki wielkie