s
równanie: | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| / *x(x−2)(x+2) |
| x(x−2)(x+2) | | x | | x−2 | | x+2 | |
1 = A(x−2)(x+2) + Bx(x+2) + Cx(x−2)
1 = A(x
2 + 2x − 2x − 4) + Bx
2 + 2Bx + Cx
2 − 2Cx
1 = Ax
2 + A2x − A2x − 4A + Bx
2 + 2Bx + Cx
2 − 2Cx
0 = Ax
2 + Bx
2 + Cx
2
0 = A2x + 2Bx − 2Cx
1 = −4A
I nie wiem jak dalej obliczyć wartości B i C z tego układu równań ? Dodam, że wcześniej
podawano mi inny sposób rozwiązania tego przez miejsca zerowe ale go nie rozumiem, więc chcę
przez układ równań.