monotoniczność
krak: Witam, potrzebuję pomocy, monotoniczność!
Zbadać monotoniczność funkcji f(x)= x+1x
po wyliczeniu pochodnej zostaje mi wynik − 1x2 czyli −1=0 , raczej zostało to dobrze
policzone, czy wynika z tego, że funkcja jest stała i nie ma monotoniczności?
Pozdrawiam.
31 sty 10:29
Eve: co masz w wykładniku?
31 sty 10:32
krak: x2 , ze wzoru pochodnej
31 sty 10:34
Eve: no to f'>0 dla x>0 i f'<0 dla x<0
31 sty 10:35
Eve: wróć f' jest <0 w całej dziedzinie
31 sty 10:37
krak:

czyli wykres będzie wyglądał tak, w miejscu przecięcia z osią ox = 0 ?
31 sty 10:39
Eve:

| | 1 | | 1 | |
twój wykres wyglądałby tak, jeśli f'= |
| , ale ty masz − |
| więc? |
| | x2 | | x2 | |
31 sty 10:54
krak: będzie pod osią ox
31 sty 11:05
Eve:
31 sty 11:53