Do wykresow
5-latek: Zadanie :
W ilu punktach prosta x=c (dowolna prosta pionowa rownolegla do osi OY przecina wykres funkcji
y=f(x) gdy liczba c
a) nalezy do dziedziny funkcji f
b) nie nalezy do dziedziny f?
Nie rozumiem tego wiec proszse o wyjasnienie
31 sty 09:38
Eve: jesli liczba c należy do dziedziny, to może przecinać wykres tylko w jednym punkcie − to z def
funkcji wynika
jesli nie należy to nie przecina wykresu
31 sty 09:42
Eve:

c∊D
31 sty 09:43
Eve:

0∉D,
31 sty 09:45
5-latek:

juz wiem np do a) wezmy funkcje y=2x+1 i x=1
dziedzina y=2x+1 jest zbior R .No proste .
Dziekuje CI za wyjasnienie
31 sty 09:48
Eve:
31 sty 09:49