f
równość: Oblicz sumę szeregu:
∑przy n =1 i dąży do
∞
31 sty 08:12
31 sty 08:26
równość: | | 2 | |
czemu w liczniku 1 + |
| ? |
| | n2 | |
31 sty 08:59
Eve: wyciągnęłam w liczniku i mianowniku n2 przed nawias
31 sty 09:15
równość: po co i co teraz? Nie mam czasu już za bardzo szeregów ogarniać bo dzisiaj kolokwium
31 sty 09:22
Eve: n2 sie skróci i zostanie to, co napisałam
31 sty 09:37
Eve: zauwaź, że jeżeli n→∞, to te ułamki dążą do 0 i lim będzie taka sama
31 sty 09:38
Gray: Treść jest taka jak napisałeś? Masz sumę obliczyć, czy zbadać zbieżność?
31 sty 10:00
Gray: Szereg jest zbieżny, a jego suma to −ln2.
31 sty 10:04
równość: mam policzyć sumę, to jak to będzie ?
31 sty 10:06
równość:
31 sty 10:27
Eve: szukam błędu u siebie, ale nie widzę, nie wiem jak to Gray obliczył?
31 sty 10:28
równość: Eve to policzyłaś mi sumę szeregu czy zbieżność bo nie rozumiem
31 sty 10:47
Eve: zbiezność
31 sty 10:56
równanie: a sumę jak mogę policzyć ? Bo tak mam w zadaniu.Czy zbieżność też trzeba policzyć aby potem
policzyć sumę szeregu ?
31 sty 11:05
Gray: | | n(n+2) | | n | | n+2 | |
Przede wszystkim: ln |
| = ln |
| + ln |
| |
| | (n+1)(n+1) | | n+1 | | n+1 | |
Z definicji szeregu: ∑a
n = lim
N→∞S
N,
gdzie S
N = a
1+a
2+...+a
N.
W Twoim przypadku S
N możemy rozbić na dwie sumy:
| | 1 | | 2 | | 3 | | N | |
S1N = ln |
| + ln |
| + ln |
| + ... + ln |
| = ... suma logarytmów to logarytm |
| | 2 | | 3 | | 4 | | N+1 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | N | |
iloczynu... = ln( |
| |
| |
| ... |
| ) = −ln(N+1) |
| | 2 | | 3 | | 4 | | N+1 | |
oraz
| | 3 | | 4 | | 5 | | N+2 | |
S2N = ln |
| + ln |
| + ln |
| + ... + ln |
| = ... suma logarytmów to |
| | 2 | | 3 | | 4 | | N+1 | |
| | 3 | | 4 | | 5 | | N+2 | | N+2 | |
logarytm iloczynu... = ln( |
| |
| |
| ... |
| ) = ln |
| = ln(N+2) − |
| | 2 | | 3 | | 4 | | N+1 | | 2 | |
ln2.
Stąd:
| | N+2 | |
S1N+S2N = −ln(N+1) +ln(N+2) − ln2 = ln |
| − ln2 → −ln2 (gdy N→∞) |
| | N+1 | |
Koniec.
31 sty 12:54
Eve: o matko

już widzę swój błąd, źle rozbiłam na sume logarytmów i stale mi zostawało wyrażenie
z N
31 sty 14:15
abc: nie można jakoś prościej ? Bo nic nie rozumiem.
3 lut 14:19