sdffds
równość: Znaleźć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji f(x) = xe
1/x
D
f ≠ 0
y' = (xe
1/x)' = (x)'e
1/x + x*(e
1/x)'=
| | 1 | | 1 | |
= e1/x + xe1/x*(− |
| ) = e1/x + xe1/x*(− |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
i teraz do do 0 przyrównać ? tylko jak to potem wyliczyć
31 sty 01:08
Bogdan:
| | −1 | | 1 | | x − 1 | |
f'(x) = e1/x + x* |
| *e1/x = e1/x(1 − |
| = e1/x* |
| |
| | x2 | | x | | x | |
y
min = f(1)
f↗(−
∞, 0), (1, +
∞)
f↘(0, 1)
31 sty 01:44
równość: tak bez żadnych obliczeń ?
31 sty 01:50
Bogdan:
wszystko zostało policzone, co tu jeszcze liczyć?, chyba, że f(1) = ...
31 sty 01:58
równość: ale co Ty w ogóle tutaj policzyłeś? Bo pochodnej żadnej nie ma.
Według e−trapeza to
1.Dziedzina
2.Pochodna z y'
3.przyrównanie jej do 0
4.przybliżony wykres y' i oznaczenia na nim
31 sty 02:23
równość: a nie jest u Ciebie pochodna, ale potem już nie trzeba tego przyrównywać do zera ? i skąd
wiadomo że zero z kółkiem otwartym ?
31 sty 02:25
równość: w ogóle ską te miejsca zerowe ?
31 sty 02:26
john2: z równania y' = 0
x = 0 ma kółko otwarte bo nie nalezy do D
31 sty 10:40
john2: Bogdan narysował przybliżony wykres y'
Do jego narysowania trzeba uwzględnić też x = 0, potem wykluczyc
Spróbuj rozwiązać y' > 0, to zobaczysz.
31 sty 10:43
abc: wracam do zadania bo mam pytanie jak pisze kiedy funkcja rośnie i malej to ze strony 1
przedział jest domknięty czy otwarty ) czy >
3 lut 18:50
john2: jeśli nie pytają o maksymalne przedziały monotoniczności, to otwarte
3 lut 18:55
abc: pytają
3 lut 19:25
abc: tak mi się wydaje bo jest napisane żeby wyznaczyć przedziały monotoniczności
3 lut 19:25
john2: wtedy otwarte
3 lut 19:37
abc: czyli ) ?
3 lut 19:50
john2: tak
3 lut 19:50
abc: a te zadanie na pewno jest ok wykres ?
3 lut 21:00