geo analityczna
geometrykz: W rombie ABCD przekątne przecinają się w punkcie S(2, −1). Dwa kolejne wierzchołki rombu mają
współrzędne A(m, −3) oraz B(m+6, m−5), gdzie m∊R.
wyznacz:
a)współrzędne wierzchołków rombu
b)...
c)...
d)...
myślę, że jak zrobię a), to z resztą sobie poradzę; myślałem nad tym, żeby wyznaczyć proste
przechodzące przez AS oraz przez BS(prostopadła do AS), ale nic nie mogę z tym zrobić; ktoś ma
jakiś pomysł?
31 sty 00:41
Eta:

x
D= 2x
S−x
B i y
D= 2y
S−y
B
x
C= 2x
S−x
A i y
C=2y
S−y
A
teraz tylko podstaw dane .........
31 sty 00:56
geometrykz: podstawiam i wychodzi:
C(4−m,1) oraz D(−m−2, −m+3) i co dalej? po zrobieniu to w ten sposób, jak opisałem wcześniej,
zaczynają wychodzić pierwiastki więc albo się machnąłem gdzieś w obliczeniach, albo trzeba to
zrobić jakoś inaczej; dodam, że w odpowiedziach: m=0.
31 sty 01:19
Eta:
C(4−m,1) , D(−m−2, −m+3)
i tak ma być
Może jeszcze masz coś podane w treści zadania ?
31 sty 01:24
geometrykz: niestety nie, przepisałem całą treść słowo w słowo.
31 sty 01:33
Eta:
Z jakiego zbioru jest to zadanie?
31 sty 01:36
geometrykz: Matematyka zbiór zadań do liceów i techników klasa 3. Zakres rozszerzony; dział geometria
analityczna, zadania powtórzeniowe do rozdziału 3. strona 106 zad. 3.200.
31 sty 01:39
Bogdan:
|AS|2 + |BS|2 = |AB|2 ⇒ m = 0
31 sty 01:55
Eta:
Jasne

m=0
31 sty 02:06
Eta:
O tej porze już mózg potrzebuje odpoczynku

Dobrej nocy
31 sty 02:09
geometrykz: teraz wyszło. dziękuję x)
31 sty 02:09
geometrykz: dobrej nocy, przede mną jeszcze ze dwie godzinki
31 sty 02:09
Eta:
Dokończyłeś pozostałe podpunkty?
31 sty 02:33
geometrykz: tak
31 sty 02:42
Eta:
Ciekawa jestem jak wyznaczałeś cosβ ?
31 sty 02:44
geometrykz: obliczyłem sinus kąta ostrego: stosunek wysokości do boku; wyszło, że sinus to 54 stopnie;
pomnożyłem 54 stopnie razy dwa i wyszło 108, co odjąłem od 360 stopni i wynik podzieliłem przez
dwa. ze wzorów redukcyjnych wyznaczyłem odpowiedni kąt, i wyszło mi ~0,587 − dobrze to
zrobiłem?
31 sty 03:10
geometrykz: −0,587 **
31 sty 03:12
geometrykz: i jak?
31 sty 13:54
Eta:
Źle , bo podajesz przybliżenia miar kątów
P=32 z poprzedniego podpunktu
| | 4 | | 3 | |
P=a2*sinα ⇒ sinα= |
| , to cosα= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | |
cosβ= cos(180o−α)= −cosα= − |
| = −0,6 |
| | 5 | |
31 sty 14:32
Eta:
c) można też skorzystać z iloczynu skalarnego wektorów zaczepionych w punkcie B
lub z tw. kosinusów w trójkącie ABC
31 sty 14:35
geometrykz: ok, dziękuję, też mi sinus wyszedł 4/5, tylko robiłem to właśnie z tych przybliżeń
31 sty 14:52