spirala
Saris: | | 1 | |
Narysuj spiralę hiperboliczną daną we współrzędnych biegunowych wzorem: r(φ)= |
| . Oblicz |
| | φ | |
| | 3 | | 4 | |
długość części tej spirali dla φ∊[ |
| ; |
| ]. |
| | 4 | | 3 | |
Czyli to jest po prostu iloraz 1/wartosć kąta?
Pod kątem bliskim 0 promień wodzący będzie dążył do nieskończoności i im kąt będzie rosnął tym
bardziej będzie krzywa zbliżać się do (0,0) czyli powinna zataczać "kręgi"? Nigdy nie osiągnię
0, ale dąży do niego, więc tych okrążeń będzie nieskończenie wiele?
Co do drugiej cześci to po prostu jest całka od 3/4 do 4/3 ze wzoru na długość krzywej w
postaci biegunowej? Żadnego innego haczyka?
30 sty 23:13
Gray: Im kąt większy, tym promień mniejszy. Na wszystkie pytania odpowiedź: tak.
30 sty 23:22
Saris: Dzieki.
30 sty 23:24
Saris: Teraz pytanie czemu co innego wychodzi z postaci biegunowej, a co innego parametrycznej.
x(fi)=r(fi)cos(fi)
y(fi)=r(fi)(sin(fi)
2 różne całki.
31 sty 17:37
Saris: Ok. Jednak jest ok. Źle pochodną policzyłem

.
31 sty 17:40
Saris: Muszę miarę zmienić na radiany tak w ogóle?
31 sty 18:00
Saris: | | 1 | | 1 | |
Jak policzyć pole ograniczone przez krzywe r(fi)= |
| oraz r(fi)= |
| ? |
| | fi | | sin(fi) | |
Bo pole obszaru w postaci biegunowej wykorzystuje tylko r(fi), a tu mam różne wykresy.
7 lut 22:57
Marcin: Saris, Ty studiujesz matmę?
7 lut 22:58
Saris: Infę.
7 lut 23:00
Saris: fi∊(0

i/2]
7 lut 23:01
Saris: fi/2*
7 lut 23:01
Marcin: No według mnie masz wysoki poziom matmy u siebie. AGH?
7 lut 23:02
Saris: ta. Ale jestem na takiej cienkiej linii, że może się nie obyć bez warunku
7 lut 23:04
jakubs: WIET czy EAIIB ?
7 lut 23:05
jakubs: Obstawiam na WIET
7 lut 23:07
Marcin: Też
7 lut 23:08
Saris: no wiet

. Najlepsze jest to, że wszystko było w miarę do zdania, ale ja nigdy nie zdaje w
pierwszym terminie tych ważniejszych rzeczy

.
Jak to policzyć

?
7 lut 23:09
jakubs: Postać parametryczna:
i podstawić do wzorku.
7 lut 23:29
Saris: Ale masz dwie krzywe.
Dobra fi>sinfi, wiec ta krzywa z sinusem bedzie powyzej tej r=1/fi.
zatem nalezy policzyc roznice r=1/sin(fi) i r=1/fi
Następuje jednak problem.
| | 1 | |
lim fi−>0 (ctg(fi)− |
| ) |
| | fi | |
7 lut 23:48
jakubs: Kurde przez te algorytmy to ja nie myślę i źle czytam. Chciałeś policzyć pole. Sorki

Skąd ten ctg(fi) ?
7 lut 23:56
Saris: no to juz po wyliczeniu całek i zredukowanie całka jest na przedziałe (0, pi/2], więc trzeba
lim T−>0+. No i to zostanie wlaśnie w tym limesie.
Powinien być 0, ale nie wiem jak go robić. Jeszcze...
7 lut 23:58
jakubs: jak masz limx→0+ ctgx −1/x = [∞−∞] i de l'Hospital
8 lut 00:04
Saris: de l'Hospital nie działa dla wyrażeń ∞−∞, ale da sie przekształcić do 0/0
8 lut 02:00