geometria analtiyczna pole trojkatu maksymalna wartosc
marcelby: Dane są punkty A=(1,0) oraz B=(−1,1). Punkt C należy do okręgu o środku w początku układu
współrzędnych i promieniu 1. Oblicz maksymalną wartość pola trójkąta ABC i podaj współrzędne
punktu C.
Liczyłem prostą AB , następnie odległość prostej od punktu C , gdzie C=(x; √1−x2) .
Niestety dochodze do postaci gdzie
P=12 |2√1−x2−(1−x)|
Nie mam pojęcia jak obliczyć wart. maks. pola . Jedyne co przychdozi mi na myśl ,to ,że
wykładnik potęgi przy "x" w polu jest równy 1 ,tak więc "jest to" funcja liniowa , czyli maks.
i min. byłby na granich dziedziny funckcji , tzn. −1 i 1 . Z góry dzieki za pomoc.
30 sty 22:45