Walec wpisany w ostrosłup prawidłowy czworokątny.
kleszcz: W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisany jest walec — jedna podstawa walca jest zawarta w
podstawie ostrosłupa, druga podstawa ma jeden punkt wspólny z każdą ścianą boczną ostrosłupa.
Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa wysokości ściany bocznej. Przy jakim stosunku wysokości
walca do wysokości ostrosłupa objętość walca jest największa(chciałbym z rysunkiem)?
30 sty 22:30
Mila:

|OS|=H
o
|OP|=h− wysokość walca, r − promień walca
ΔSFE− Δ równoboczny
V
w=πr
2*h
ΔMLE∼ΔSOE⇔
h=...
Próbuj dalej sam.
30 sty 23:13