matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
Karo:
Rozwiąż równanie sin(
π
3
+ x)= sin(
π
3
−x)
23 lis 16:37
Godzio:
π
π
π
π
+x=
−x+2kπ v
+x=π−(
−x)+2kπ
3
3
3
3
π
π
2x=2kπ v
+x=π−
+x+2kπ
3
3
π
x=kπ v 0=
+2kπ sprzeczne
3
Odp: x=kπ
23 lis 16:58