wektory kombinacja liniowa
nYgus: Czy wektor (4,5) jest kombinacja liniową wektorów (−1,3) (3,2)
−x+3y=4
3x+2y=5
−3x+9y=12
3x+2y=5
7y=7
y=1
−x+3=4
x=1
(4;5)= 1(−1;3) + 1(3;2)
Wektor (4;5) nie jest kombinacją liniową wektorów (−1;3) (3;2)
Czy dobrze to rozwiązałem?
30 sty 22:29
Metis: Układ jest źle rozwiązany:
−3x+9y=12
3x+2y=5
====================== (dodajesz stronami)
11y=17 /:11
y=....
30 sty 22:34
nYgus: 11y=17
y=1.55
−x+10.65=4
x=−6.65
(4;5)= −6.65(−1;3) + 1.55(3;2)
Wniosek jest dobry?
30 sty 22:45
Metis: Tego ja Ci nie powiem
30 sty 22:53
PW: nYgus, co Ty wypisujesz?
11y = 17
ma oznaczać, że y = 1,55?
Odpowiedź na postawione pytanie jest prosta:
wyznacznik układu
jest niezerowy (równy −11), a więc rozwiązanie istnieje (niezerowe − wystarczy policzyć jeden z
pozostałych wyznaczników), czyli wektor [4, 5] jest liniową kombinacją pozostałych.
30 sty 23:20
Janek191:
| 7 | | 17 | |
| *[ − 1; 3] + |
| *[ 3; 2] = [ 4 ; 5 ] |
| 11 | | 11 | |
31 sty 20:08