matematykaszkolna.pl
macierze mbm: Witam, parę prostych pytań 1. nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale nie mogę znaleźć pewnego wzoru ,więc jeżeli R(A) i R(B) jest mniejsze od n to mamy parametr np:. R(A)=4 n=2 2 parametry R(A)=5 n=2 3−parametry natomiast jeżeli R(A) i R(B) równe jest n to wtedy mam oznaczony to znaczy jedno rozwiązanie 2.Podaj przykład takich macierzy A i B, ze A · B oraz B · A istnieją, oraz A · B = B · A. 3.Podaj przykład takich macierzy A i B, ze A · B oraz B · A istnieją, oraz A · B nie równa się B · A. w 3 chyba wystarczą dowolne 2 macierze z takimi samymi rzędami
30 sty 21:48
mbm: w 2 macierz odwrotna? sorry za spam ,ale mam zadania bez odpowiedzi
30 sty 21:48
mbm: odwrotna w sensie a−1?
30 sty 21:49
Eve: w 2 tak, mnożenie macierzy nie jest przemienne
30 sty 21:53
Eve: Układ ma 1 rozwiązanie (kiedy rząd macierzy głównej = rząd macierzy uzupełnionej = liczba niewiadomych w układzie: rz(A)=rz(U)=n Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań (kiedy rząd macierzy głównej = rząd macierzy uzupełnionej i jest mniejszy od liczby niewiadomych w układzie rz(A)=rz(U)<n Układ nie ma rozwiązań (kiedy rząd macierzy głównej nie jest równy rzędowi macierzy uzupełnionej) o to chodziło w 1?
30 sty 22:00
mbm: tak o to a 3? to będą dowolne 2 macierze które mają taką samą wielkość np 3x3
30 sty 22:03