Wykaż, że jeżeli a,b,c >0 to ab/c + bc/a + ac/b ≥a + b + c
Inny: Wykaż, że jeżeli a,b,c >0 to ab/c + bc/a + ac/b ≥a + b + c
30 sty 21:11
PW: Dla dowolnych x,y,z∊R
(x+y−2z)
2 = x
2+y
2+4z
2 + 2xy − 4xz − 4yz
(x+z−2y)
2 = x
2+4y
2+z
2 + 2xz − 4xy − 4yz
(y+z−2x)
2 = 4x
2+y
2+z
2 + 2yz − 4xy − 4xz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
s = 6(x
2+y
2+z
2) − 6(xy + xz + yz)
Suma s jest nieujemna, wynika stąd więc
(1) x
2+y
2+z
2 ≥ xy + xz + yz.
Po podstawieniu do równości (1)
x = ab, y = ac, z = bc
dostajemy
(2) (ab)
2 + (ac)
2 + (bc)
2 ≥ a
2bc + ab
2c + abc
2.
Przy założeniu, że abc > 0 po podzieleniu stronami nierówności (2) przez abc
| | ab | | ac | | bc | |
|
| + |
| + |
| ≥ a + b + c, |
| | c | | b | | a | |
cnw.
Jak widać z dowodu, założenie a, b, c > 0 można zastąpić słabszym abc > 0.
30 sty 23:54
PW: Nierówność (1) można uzyskać znacznie prościej, ale skoro już tak nadziwaczyłem, to nie chciało
mi się z tego rezygnować.
30 sty 23:58
pigor: ... lub z nierówności między średnimi art.≥ geo.
| ab | | bc | | ab | | bc | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| = 2b , analogicznie |
| c | | a | | c | | a | |
| ab | | ac | | ab | | ac | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| = 2a , |
| c | | b | | c | | b | |
| bc | | ac | | bc | | ac | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| = 2c , |
| a | | b | | a | | b | |
dodając stronami te 3 nierówności :
| | ab | | ac | | ab | | bc | | ac | |
2( |
| +bca+ |
| ) ≥ 2(a+b+c} ⇔ |
| + |
| + |
| ≥ a+b+c , c.n.w, ; |
| | c | | b | | c | | a | | b | |
przy czym równość ma miejsce tylko wtedy, gdy a=b=c.
31 sty 00:09
PW: pigor, Twoje bardziej mi się podoba, u mnie to podstawienie jest trochę "z rękawa",
zazwyczaj pytają "a skąd ja niby miałbym na to wpaść"
31 sty 00:16
pigor: ..., racja, ale tak to już jest , nie tylko w matmie . ..
31 sty 00:21
Inny: Bardzo dziękuję
31 sty 09:34