proszę o rozwiązanie
Michał: Z grupy n kobiet i n+2 mężczyzn wybrano losowo 3 osoby Oblicz n dla którego prawdopodobieństwo
| | 9 | |
wybrania jednej kobiety i dwóch meżczyzn jest równe |
|
|
| | 22 | |
wynik to n = 6
30 sty 20:25
Mila:
n+n+2=2n+2− liczba osób
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *(2n+2)*(2n+1)*2n |
| | | 6 | |
A− wybrano jedną kobietę i dwóch mężczyzn
30 sty 21:26
Michał: dziękuję bardzo
| | 0,5n(n+2)(n+1) | | 9 | |
P(A)= |
| = |
|
|
| | | | 22 | |
po uporządkowaniu 11(n +2) = 6(2n+6) ⇒ n = 16
30 sty 21:41
Mila:
11*(n +2) = 6*(2n+1)
Dobrze.
Sprawdź .
30 sty 21:43
Michał: dziękuję jeszcze raz wynik w książce jest błędny obliczenie to 11n + 22 = 12n +6 ⇒ n = 16
tam zamiast 6 w nawiasie ma być 1
ale mam jeszcze problem w zadaniu
Oblicz na ile lat powinno się złożyć w banku 26000zł aby przy rocznym oprocentowaniu równym
4% i półrocznej kapitalizacji odsetek zyskać 5072,41zł
wynik to 4,5 roku
wiem że trzeba skorzystać z procentu składanego ale wyniku takiego nie otrzymałem
30 sty 23:02
Mila:
26000+5072,41=31072.41
| | 2 | |
26 000*(1+ |
| )n=31072.41 |
| | 100 | |
n=9 ⇔bylo 9 okresów kapitalizacji półrocznych
30 sty 23:25
Michał: dziękuję muszę sprawdzić mój kalkulator chyba myli
31 sty 00:08