problem ze zrozumieniem tresci
asd: Zbadaj zbior rozwiazan ukladu rownan liniowych. O co w tym chodzi? Bo chyba nie o normalne
rozwiazanie ukladu?
dajmy np.
x + z = 2
3x + y = 1
2x + y + z = 3
potrafie to rozwiazac, ale nie wiem o co chodzi z poleceniem "zbadaj.." prosilbym o rozwiazanie
30 sty 20:18
Eve: może chodzi o ilość rozwiązań, podałeś przykład, masz jakiś konkret?
30 sty 20:23
asd: konkret tzn? wykladowca podal nam tresci do zadan, rozne typy i wlasnie sie do nich
przygotowuje. natrafilem na ta tresc i nie wiem o co tu dokladnie chodzi. to jest jakis
przklad z zeszytu z innych zadan
30 sty 20:27
Eve: no to trzeba rozwiązać, może w innym przykładzie będzie tych rozwiązań więcej, albo wcale, a
rozwiązujesz "normalnie" czy macierzowo?
30 sty 20:28
asd: macierzowo. rozwiazalem macierza odwrotna, cramerem i gaussem ale nie wiem czy wlasnie o to
chodzi.
30 sty 20:32
Eve: mozna najprościej wyznacznikami, wiesz, kiedy układ ma rozwiązanie 1, kiedy 0 i kiedy ∞
30 sty 20:41
PW: Wykładowcy idzie zapewne o to, czy zbiór rozwiązań jest pusty, jednopunktowy (w przestrzeni
R
3), czy nieskończony. Ułatwia w ten sposób podanie odpowiedzi − nie trzeba wyznaczać
rozwiązań, tylko na podstawie wyznaczników ustalić liczbę rozwiązań.
O, widzę że powtarzam wypowiedź
Eve, ale niech zostanie jako "dwugłos".
30 sty 20:50
asd: a nie chodzi o to, żeby określić czy uklad jest oznaczony, nieoznaczony lub sprzeczny?
30 sty 20:51
Eve: dobrze, że potwierdziłeś, bo zaczęłam mysleć jeszcze nad tym
w treści powinno być nie zbadaj zbiór a podaj ilość, wtedy wszystko jest jasne
30 sty 20:52
asd: wiec jak to zrobic? nie do konca rozumiem. policzyc wyznacznik glowny, wx, wy, wz?
30 sty 20:52
Eve: dokładnie tak, policzyc wyznaczniki, nie musisz rozwiązywac
30 sty 20:54
asd: i co dalej?
30 sty 20:54
asd: to przeciez jest Cramer. wiec juz duzo roboty nie zostalo.wyznaczyc x,y,z
30 sty 20:55
Eve: metoda na podanie ilości rozwiązań układu dla mnie jest dowolna, jesli to prosty układ, to
mozna skorzystać z najprostszej metody, my powiedzielismy tylko, że nie trzeba podawać
rozwiązania
30 sty 20:57
asd: no ale jak mam juz te wyznaczniki, to co dalej mam z nimi zrobic? gdzie tu ilosc rozwiazan?
30 sty 20:59
asd: dobra juz wszystko wiem. dziekuje bardzo
30 sty 21:10
30 sty 21:12
Eve: nmzc
30 sty 21:12