Czy rown. rozn. jednorodne jest jednoczesnie rownaniem o zm. rozdzielonych?
lw: Dobry wieczor, mam takie pytanie.
Rownanie rozniczkowe o zm. rozdzieloncyh to rownanie postaci
| dy | | dy | |
| = f(x)g(y). Tak wiec takim rownaniem bedzie np |
| = xy (gdzie widac to od |
| dx | | dx | |
razu)
| | dy | |
ale tez |
| = xy + xy (gdzie tego, ze jest rozwnaniem o zm. rozdzielonych nie widac od |
| | dx | |
razu − trzeba przeksztalcic). Czy w zwiazku z tym moge powiedziec, ze rownanie rozniczkowe
jednorodne, np.
| | y | | y | dy | |
y − ycos |
| + xcos |
|
| =0 |
| | x | | x | dx | |
| | dy | |
jest rownaniem o zm. rozdzielonych? Moge oczywiscie je przeksztalcic do postaci |
| = |
| | dx | |
f(x)g(y), chociaz tego nie widac od razu.
30 sty 20:02
Eve: każde równanie można przekształcać, więc jeśli wyszło ci równanie o zmiennych rozdzielonych, to
jest ok
30 sty 20:07
lw: Tak. Z tym ze chodzi mi o to czy moge na egzaminie napisac: "To jest rownanie jednorodne o
zmiennych rozdzielonych." ?
30 sty 20:12
Eve: możesz, ale musisz to wykazać
30 sty 20:16
lw: oki, dzieki.
30 sty 22:38