postać uwikłana
Saris: 3√y2+3√x2=3√a2
To jest równanie asteroidy. Jak przejść na postać parametryczną bez jej znajomości?
(ja znam, ale trzeba wykazać, że tak jest)
30 sty 19:46
Saris: ktos cos.
30 sty 20:03
Saris: .
30 sty 23:05
Gray: Normalnie

Ja nie znam równania, ale zrobiłbym tak:
x(t) = acos
3t; y(t)=asin
3t
30 sty 23:55
Saris: ale czemu

?
30 sty 23:56
Gray: A jedynkę trygonometryczną kolega zna?
30 sty 23:56
Saris: znam, ale nie widze przejscia, ty cos podstawiasz z x?
30 sty 23:58
Gray: Takie rzeczy to jedynki się właśnie robi:
Jak za x i y dam to co napisałem o 23:55 to właśnie dzięki jedynce zagra. Sprawdź.
31 sty 00:07
Saris: No ok wyszła tożsamość, ale to takie zgadywanie wyniku, w innym przykładzie, może się nie udać,
myślałem, że jest taki formalny sposób bardziej.
31 sty 00:20