Wykaż, że jeżeli a,b ≥0 to √a+√b≤√2(a+b)
Smerf: Wykaż, że jeżeli a,b ≥0 to √a+√b≤√2(a+b)
30 sty 19:44
Eve: podnieś obie strony do kwadratu
30 sty 19:46
Smerf: aha myślałem że jest też jakiś inny sposób, dzięki
30 sty 20:38
Eve: nie ma
30 sty 21:27
diana7:

Oczywiście, że jest inny dowód.
Rozważmy trójkąty prostokątne ABC i CDE o przyprostokątnych odpowiednio
AB=
√a, BC=
√b, CD=
√a, DE=
√b. Załóżmy ponadto, że punkty B, C, D leżą na jednej prostej.
Łatwo pokazać, że kąt ACE jest prosty, zatem z tw. Pitagorasa mamy AC=CE=
√a+b oraz
AE=
√2(a+b). Ponieważ BD jest równe odległości prostych DE i AB, więc AE ≥BD.
30 sty 22:39