Oblicz całke nieoznaczoną.
Studentka: Oblicz podaną całkę ∫
3√1−2x2
Pewnie coś z podstawieniem, ale za każdym razem jak coś wymyślam, to idę w błędnym kierunku.
Proszę o pomoc.
30 sty 19:09
Eve: 2x2=t2 bym podstawiła
30 sty 19:14
Studentka: A jak się wtedy dx pozbyć?
30 sty 19:23
Eve: no z tego ,masz x=U{t2√2{2}
policz najpierw pochodna obu stron z podstawienia
30 sty 19:26
Studentka: Dziękuję Ci bardzo
30 sty 19:27
Eve: nie ma za co
30 sty 19:28
J:
nietrafione podstawienie...
| | 3 | | dt | | 3 | |
t = √2x dt = √2dx .... = |
| ∫ |
| = |
| arcsin(√2) + C |
| | √2 | | √1− t2 | | √2 | |
31 sty 12:28