matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
,mis,:
T
U
T
A
J
wykonaj mnozenie i zredukuj wyrazy podobne (b−4)(b−3)−b(b+3)= −(a−b)−5(a−2)(b+1)= x(y+2)+(3x+4−y)(y+4)=
23 lis 16:28
bb:
(b−4)(b−3)−b(b+3)=b
2
−3b−4b+12−b
2
−3b=−10b+12 −(a−b)−5(a−2)(b+1)=−a+b−5(ab+a−2b−2)=a+b−5ab−5a+10b+10=−5ab−4a+11b+10 x(y+2)+(3x+4−y)(y+4)=xy+2x+3xy+12x+4y+16−y
2
−4y=4xy+14x+16−y
2
23 lis 23:47