wątpliwość
Blue: Z metalowego pręta długości 4 m zbuduj szkielet takiego prostopadłościanu o podstawie
kwadratowej, aby jego objętość była największa. Podaj wymiary tego prostopadłościanu.
| | 1 | | 1 | |
Wyszło mi, że to będzie sześcian o krawędzi |
| . Jednak jest pewien problem |
| * 16 ≠ |
| | 3 | | 3 | |
4.
Zatem czy to jest dobrze?
30 sty 18:04
Kacper:
Jeśli buduje model sześcianu o wymiarach 1cm, to długość krawędzi nie będzie 12, zależy jaki to
gruby drut
30 sty 18:09
Eve: | 1 | |
| *12  |
| 3 | |
30 sty 18:15
Tadeusz:
8a+4h=4 2a+h=1 ⇒ h=1−2a
V=a
2h=a
2(1−2a)=−2a
3+a
2
V'=−6a
2+2a
skąd wytrzasnęłaś te 16

?
30 sty 18:15
Blue: sorki haha, źle zliczyłam
30 sty 18:27