TEST XI
Blue: | | x | |
zad.11 Wykaż, że jeśli x>0, to 3√1+x < 1 + |
| . |
| | 3 | |
http://i59.tinypic.com/2iarew3.jpg
zad. 12 Wykaż, że okrąg wpisany w trójkąt prostokątny jest styczny do przeciwprostokątnej w
punkcie dzielącym ją na dwa odcinki, których iloczyn długości jest równy polu tego trójkąta.
http://i61.tinypic.com/2cwo935.jpg
zad. Dane są kąty trójkąta 50
0 i 55
0 oraz najdłuższy bok tego trójkąta a=10. Znajdź długość
średnicy okręgu opisanego na tym trójkącie. Zakoduj cyfry dziesiątek, jedności i części
dziesiętnych otrzymanego wyniku.
W odpowiedzi mam 104, ale wyjdzie 10,35... Czyli mam to zaokrąglać

Dlaczego w poleceniu nic o
tym nie piszą?
Mógłby mi ktoś z Was sprawdzić to zadanie na dowodzenie

Bardzo proszę
30 sty 17:56
Eve: 1 i 2 ok
30 sty 18:01
Blue: a to 3

Dobrze mi wyszedł ten wynik?
30 sty 18:05
Kacper:
Za pierwsze jak zwykle zabrałbym ci punkty
30 sty 18:05
Kacper:
W drugim to samo!
30 sty 18:06
Kacper:
W 3, jeśli taki jest wynik, to jest błąd w odpowiedzi, bo nie ma żadnego zaokrąglania.
30 sty 18:07
Blue: Kacper, a można o jakieś wyjaśnienie prosić?
30 sty 18:25
Kacper:
Wykaż, że
−3>2 |
2
9>4
O tak prawda udało się!
Pokazałem, że −3>2
30 sty 18:41
Metis: @
Blue,
Kacprowi chodzi zapewne o brak istotnych komentarzy i założeń, które w takich zadaniach są
bardzo istotne
30 sty 18:58
Blue: A mogłabym prosić o pokazanie mi, jak powinnam to rozwiązać?
30 sty 20:41
Saizou :
np. z nierówności między średnią Am≥Gm
| 1+1+(1+x) | |
| ≥3√1*1*(1+x) dla x≥0 |
| 3 | |
| | x | |
1+ |
| ≥3√1+x przy czym równość zachodzi dla x=0, ale z założeń zdania wiemy że x>0 wiec |
| | 3 | |
nierówność staje się ostra.
30 sty 20:52
Saizou :
| | 40 | |
R= |
| ≈10,35276≈10,35 |
| | √2+√6 | |
30 sty 21:01
Eta:
zad12/ Początek dobrze xy=r
2+rx+ry ⇒ xy= r(x+y+r)
druga część o wiele prościej
| | 2x+2y+2r | |
P= r*p , gdzie p= |
| = x+y+r |
| | 2 | |
to P= r(x+y+r) = xy
c.n.u
30 sty 21:04
Blue: Ok, czyli mam rozumieć, że 12 mam dobrze, a w tym ostatnim jest błąd?
Czyli to moje rozwiązanie do 11 totalnie odpada? Przecież Eve powiedziała, że jest ok ....
30 sty 23:24
Mila:
Piszesz po pierwszym zapisie znak ⇔
i po każdej nastepnej linijce.
W pewnym momencie masz :
x3+9x2>0 (to piszesz) nierówność spełniona dla x>0 ( nie trzeba badać jak tam napisałaś, )
z tego wynika że , ...
30 sty 23:47
Gray: Cześć. A czy zad. 11 to nie miało być przypadkiem z Taylora robione?
30 sty 23:48
Mila:
Jeśli chodzi o (12) to przeczytaj uważnie, co napisała Eta. Zobacz ile to zajęło miejsca i
czasu.
Rozwiązanie jest eleganckie.
Masz skłonność do rozwlekania, komplikowania obliczeń ( strata cennego czasu).
30 sty 23:50
Mila:
Gray, nie, to LO.
(11) można tak zrobić, jak napisała z małymi uzupełnieniami. Będzie dobrze ocenione.
30 sty 23:52
Blue: Mila, dzięki wielkie !
31 sty 00:30
Eta:
31 sty 00:57
5-latek: No coz Pani
Eto
Blue nie chciala Pani podziekowac to ja podziekuje . dziekuje bardzo
31 sty 01:14
Eta:
Witam "małolatku"

Nie mam zamiaru płakać z tego powodu
Niech wykorzystuje
Milę
31 sty 01:27