3
Foxal: f(x)=I(x+2)/(x−2)I
Jak naszkicowac wykres tej funkcji? tzn. czy najprostsza metoda jest:
Ig(x)I=f(x)⇒ g(x)=(x+2)/(x−2)=4/(x−2)+1 i pozniej zaczac od rysowania funkcji h(x)=4/x
nastepnie przesunac ja o wektor v=[2;1] i odbic to co jest pod osia OX do gory?
30 sty 17:39
Mila:

Pisz ułamki za pomocą dużego U.
| | x+2 | | x−2+4 | | 4 | |
1) g(x)= |
| = |
| = |
| +1 postać kanoniczna g(x) |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
2) rysujesz wykres
| | 4 | | 4 | |
h(x)= |
| →T[2,1]→g(x)= |
| +1 →Symetria względem OX dla tej części wykresu |
| | x | | x−2 | |
| | x+2 | |
co leży pod osią OX.⇒f(x)=| |
| | |
| | x−2 | |
Ostatnią f(x) narysuję w nowym układzie współrzędnych.
30 sty 17:51
Mila:
30 sty 17:54
Foxal: I jeszcze mam okreslic liczbe rozwiazan rownania f(x)=p w zaleznosci od parametru p
dla y=0→ 1 rozwiazanie
dla y∊(0;1)∪(1;+
∞) →2 rozwiazania
jak bys to zpisal/a

?
30 sty 18:04
Mila:
1) p<0 brak rozwiązań
2) p=0 jedno rozwiązanie
3) p∊(0,1) dwa rozwiązania
4) p=1 jedno rozwiązanie
5)p>1 dwa rozwiązania.
30 sty 18:07
Foxal: Ok dzieki, wpadlem na to zanim to napisalas

niech bedzie ten post dla potomnosci.
30 sty 18:09