zespolone
xbc: 1.Korzystając ze wzorów Moivre'a wyraż sin5a i cos5a przez sina i cosa
ź−sprzężenie
30 sty 16:11
Mila:
1)
(cosα+i sinα)5=cos(5α)+i sin(5α)
Rozwiń lewą stronę korzystając z dwumianu Newtona i porównaj części rzeczywiste i urojone.
2)
z−i=i(ź+i)
ź≠−i
z=x+iy, x,y∊R
x+iy−i=i(x−iy)
x+iy=xi+y
x=y
30 sty 16:40
xbc: dwumian Newtona

pierwszy raz coś takiego słyszę
30 sty 16:55
30 sty 17:20
xbc: a zrobiłabyś to

zadania z wykrzyknikami robiłem ostatnio rok temu

czegoś takiego nie miałem na ćwiczeniach i w dodatku nie mam żadnej odpowiedzi do tego
30 sty 17:44
Mila:
(a+b)5=a5+5a4*b+10a3*b2+10a2*b3+5a*b4+b5
a=cosα
b=i sinα
Podstawiaj i licz, za pół godziny będę na forum, to sprawdzę.
30 sty 18:00