2
Foxal: zadanie
f(x)=(x−4)/(x−2)⇒Df=R−{2}
jak okreslic zbior wartosci funkcji f i przedzialy jej monotonicznosci bez rysowania wykresu?
30 sty 16:05
Mila:
D
f=R\{2}
1) Własności funkcji homograficznej
| | x−4 | | x−2−2 | | −2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Albo
2) Pochodna, granice
albo
w− wartość funkcji
x−4=w*(x−2)
x−4=wx−2w
x−wx=4−2w
x(1−w)=4−2w
Równanie to ma rozwiązanie dla w≠1
Z
w=R\{1}
30 sty 17:30
Foxal: c do tej wlasnosci funkcji homograficznej, to czy zaakceptuja mi na maturze ze x∊R−{−d/c} i
zw∊R−{a/c}?
30 sty 17:46
Mila:
W programie LO masz funkcję homograficzną i masz znać jej wykres i własności.
Masz napisać konkretnie jaki jest zbiór wartości i dziedzina.
Możesz to odczytać z wzoru funkcji, możesz z wykresu.
Jeśli masz postać jak w (1) to wszystko widzisz.
30 sty 18:04