proszę o pomoc :)
magda: Proste: y = 2, 2x − y +10 = 0, 4x + 3y =0 wyznaczają trójkąt.
a) Obliczyć współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
b) Wyznaczyć współrzędne obrazów wierzchołków ABC w założeniu jednokładności o środku O(0,0) i
skali 3 z symetrią względem osi OX.
c) Obliczyć pole tego trójkąta.
23 lis 16:22
ula: punk A
{y=2
{2x−y+10=0 → A(−4;2)
punkt B
{2x−y+10=0→ y=2x+10
{4x + 3y =0 x=−3 → B(−3;4)
punkt C
{4x + 3y =0 → C(−32;2)
{y=2
jednokładność o środku O(0,0) w skali k
JkO(x,y)=x',y'
x'=kx
y'=ky
x'A=kxA=3*(−4)=−12
y'A=kyA=3*2=6
x'B=kxB=3*(−3)=−9
y'B=kyB=3*4=12
x'C=kxC=3*(−32)=−92
y'C=kyC=3*2=6
symetria względem osi OX SOX(x',y')=(x".y") gdzie x"=x', y"=−y'
A"(−12;−6)
B"(−9;−12)
C"=(−92;−6)
Pole Δ= 12Id(AB,AC)I
23 lis 17:21
magda: Dziękuję
23 lis 17:32