opis
Dr Tereska:
(lnx)x pochodna z tego ?
30 sty 16:00
Bogdan:
y = [f(x)]g(x)
lny = ln([f(x)]g(x)) ⇒ y = eg(x)*lnf(x)
30 sty 16:05
30 sty 18:27
J:
..zmień nick !
30 sty 18:33
Bogdan:

β = 90
o − α
Wszystkie trójkąty z oznaczonymi na tym rysunku kątami są podobne, bo każdy z nich ma
kąt o mierze α, kąt o mierze β i kąt prosty.
30 sty 20:02
J: nie rozumiem czemu przyjmujemy że ten kąt pomiędzy liniami poprowadzonymi z wierzchołków ma
mieć 90 stopni (zaznaczony α+β)? tak jest zawsze czy tylko w tym przypadku?
30 sty 20:16
Eta:
W trapezie 2α+2β=180o ⇒ α+β= 90o
jasne?
30 sty 20:18
J: a ok już zrozumiałam dziękuje bardzo za pomoc!
30 sty 20:21
Bogdan:

2α + 2β = 180
o ⇒ α + β = 90
o
30 sty 20:21
J: chodziło o to kąt w środku 360 stopni = 4α + 4δ (przyjmująć ze to nie kąt β) więc α+δ= 90 więc
δ=β
30 sty 20:23