Znaleźć wielomian
jn45: Znaleźć wielomian f∊R[x]4 dla którego:
f(−2)=10, f(1)=4, f(−3)=60, f(2)=−10, f(−1)=−4
Poproszę o wskazówki do tego zadania. Rozpisałem układ 5 równań, ale nie wiem jaką metodą
liczyć to dalej.
30 sty 15:41
Saizou :
a co oznacza ta 4 w indeksie? wielomian 4 stopnia ?
30 sty 15:44
jn45: Podejrzewam że tak − dokładnie w ten sposób mam zapisaną treść zadania na liście zadań.
30 sty 16:22
ICSP: Interpolacja Lagrange'a
30 sty 16:34
jn45: O interpolacji Lagrange'a słyszę po raz pierwszy, nie miałem tego na zajęciach − czy aby na
pewno nie istnieje jakiś prostszy sposób?
30 sty 16:48
ICSP: Zostaje układ równań
30 sty 16:52