Oblicz pole obszaru D ograniczonego krzywymi
ar: Witam, prosiłbym jedynie o potwierdzenie (bądź nie), że wynik jest właściwy.
Oblicz pole obszaru D ograniczonego krzywymi:
y=x2;
y=(1/2)*x2;
y=3*x;
Według mojego rozeznania, całka z obszaru od 0 do 3 to ∫|x2 − (1/2)*x2| czyli x3 przez 6;
całka z obszaru od 3 do 6 to ∫|3x−(1/2)*x2| czyli (9x2−x3) przez 6.
Według mnie pole wynosi 4,5+18 czyli 22,5.
Czy to dobry wynik?
30 sty 15:21
ar: Em, przepraszam za odpowiedź pod własnym postem, ale miałem błąd w obliczeniach i pole powinno
wynosić 4,5+9 czyli 13,5
Czy to jest dobra odpowiedź?
30 sty 15:25
Bogdan:
Ja też uzyskałem liczbę 13,5
30 sty 15:44