Współczynnik b i c
Grzeniuu: Moze ktos sprawdzic gdzie popełniam błąd
wyznacz wspolczynnik b ic we wzorze funkcji kwadratowej f(x) = −2x2 +bx + c , jesli dla
argumentu −1 funkcja osiaga wartosc najwieksza rowna 4
p = −1 = −b/2a ⇒ b = −4
q = 4
4 = −2 * (−1)2 −4*(−1) + c ⇒ c = 2
b wychodzi prawidłowe za to c powinno wynosic 0
30 sty 15:06
ICSP: f(x) = −2(x+1)2 + 4 = −2x2 − 4x − 2 + 4 = −2x2 − 4x +2
b = − 4
c = 2
30 sty 15:10
Krystek: ale nie otrzymasz z tego zapisu.
30 sty 15:12
Grzeniuu: może to pomyłka w odpowiedziach które mowie ze b = −4 c = 0
30 sty 15:13
ICSP: błąd w odp
30 sty 15:15