1
Foxal: Takie latwo trudne zadanie
Wyzancz te argumenty dla ktorych funkcja f(x)=(2x+2)/(x−1) i funkcja g(x)=x+1 przyjmuja te sama
wartosc?
(2x+2)/(x−1)−(x2−x+x−1)(x−1)=0
(−x2+2x+1)/(x−1)=0
(−x2+2x+1)*(x−1)=0
−x3+3x2−x−1+0/:x ←4 linijka
−x2+3x−1=1/x
czyli moge to rozwiazac rysujac wykresy obu funkcji by sprawdzic gdzie sie przecinajac.
Czy mozna to rozwiazac innym sposobem? czy 4 linijka jest rownaniem zwrotnym?
30 sty 15:01
ICSP: 1. Nie widze dziedziny
| | a | |
2. Zamianę |
| na a * b stosujemy tylko w nierównościach. |
| | b | |
30 sty 15:04
Foxal: czyli (x−1−√2)(x−1+√2)/(x−1) D:R−{1}
to jak to rozwiazac?
30 sty 15:08
ICSP: | a | |
| = 0 ⇒ a = 0 (przy założeniu b ≠ 0) |
| b | |
30 sty 15:11
Foxal: (2x+2)/(x−1)=x+1/*(x−1)
−x2+2x+3=0
x1=3 i x2=−1 <wychodzi dobry wynik. I czy znaczek "i" czy "lub" ma jakies znaczenie? w tym
przypadku dla x=3 i x=−1 funkcje f i g przyjmuja te same wartosci. Ale przy rozwiazywaniu
wielomianu (x−x1)(x−x2)(x−x3)=0
podaje pierwiastki jako x=x1 ⋀ x=x2 itd czy x=x1 ⋁ x=x2. To chyba wazne dla klucza. Nie
rozumiem dlaczego musi byc znak "lub" dla tego x wielomian przyjmuje wartosc rowna zeru,
rownie dobze moglo byc ze dla x=costam i x=costam w(x)=0
z rana mi wszystkie te teorie sie mieszaja
30 sty 15:18
PW:
"Pierwiastkami wielomianu są liczby 5 i 7" − tak napisana "językiem literackim" odpowiedź jest
poprawna.
Natomiast wypowiedź "x=5⋀x=7" jest zdaniem fałszywym.
Zapis matematyczny byłby poprawny, gdyby napisać
W(x) = 0 ⇔ (x=5 ⋁ x=7).
30 sty 20:19