działania na potęgach
paw: 2x+2+23−x=33
30 sty 14:53
Krystek: Rozpisz i podstaw 2x=t
30 sty 14:54
J:
i dołóż założenie: t > 0 ...
30 sty 14:56
30 sty 15:01
Krystek: A to skąd?
4t2+8−33t=0
30 sty 15:03
J:
| | 8 | | 4t2 + 8 − 33t | |
... źle .. ⇔ 4t + |
| − 33 = 0 ⇔ |
| = 0 .. i teraz licz.. |
| | t | | t | |
30 sty 15:04
paw: ooo matuluuu jaki byk, soreczki i dziękuje!
30 sty 15:05
paw: x=3 lub x=−2
30 sty 15:09
Krystek: t1=.. t2=.. a nastepnie liczysz x
30 sty 15:13
J:
t2 = −2 odpada z założenia: t > 0
30 sty 15:14
paw: t1=8 , t2=14
30 sty 15:15
Krystek: jeżeli tak to x1=2√2 x2=−2√2 x3=1/2 x4=−1/2
30 sty 15:17
paw: t=2x
8=2x
23=2x
x=3 to nie tak?
30 sty 15:19
Krystek: Tak , ja wziełam t=x2 Przpraszam
30 sty 15:21
paw: ufff
dziękuje
30 sty 15:22
Krystek: 15:09 było ok. Ja nie licze , stad moja watpliwośc była .
30 sty 15:23
30 sty 15:25