Matura 2pkt.
wikimiki: Mam takie zadanko maturalne, typowe za 2 pkt., należy rozwiązać nierówność.
5x2−2x≥0
Wyznaczyłem dziedzinę: D=R
Policzyłam: x1=0, x2=25
To jest poprawnie, ale teraz muszę to zapisać w postaci przedziałów, do których należy x. Wiem,
że najlepiej narysować oś i zaznaczyć, ale nigdy nie wiem do których przedziałów należy x.
Mógłby mi ktoś proszę wyjaśnić zasadę, jak to wyznaczyć? Głupi błąd, a traci się punkt.
30 sty 14:39
J:
jak są skierowane gałęzie paraboli ...?
30 sty 14:39
wikimiki: PARABOLI?!
Aaa, czyli jak jest nierówność muszę narysować parabolę, a nie tylko w którą stronę "idą" x?
Jeśli jest znak ≥ to "obracamy go" o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czyli ramiona
będą skierowane ku górze...
30 sty 14:42
J:
i teraz dla jakich x wykres jest nad osią OX ..?
30 sty 14:43
J:
30 sty 14:46
Krystek:
30 sty 14:47
wikimiki: Przed 0 wykres paraboli jest nad osią OX, czyli wychodzi przedział (−∞,0> (zamknięty, bo
nierówność jest ostra ≥; między 0, a 25 parabola jest pod osią, czyli ten przedział nie
należy; potem jest plus, czyli <25,+∞) należy do rozwiązań x.
Dobrze?
I czy jak jest jakakolwiek NIERÓWNOŚĆ, zawsze rysujemy parabolę?
30 sty 14:47
Krystek: Ups pośpieszyłam się , przepraszam @J
30 sty 14:48
J:
..dobrze ... rysunek robisz tylko dla siebie ...
30 sty 14:48
J:
..nie ma problemu...
30 sty 14:49
wikimiki: Dziękuję!
30 sty 14:50