prawdopodobieństwo
gosc: Rzucamy raz dwoma kostkami . Zdarzenia A polega na tym, że suma oczek na kostkach równa się 5.
Zdarzenie B, że przynajmniej na jednej kostce jest nieparzysta liczba oczek. Ile wynosi
prawdopodobieństwo sumy i iloczynu A i B?
30 sty 13:56
J:
IΩI = 36
A − wypisz zdarzenia sprzyjające
30 sty 13:58
gosc: Dla A:
1 4
2 3
3 2
4 1
Dla B:
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
2 1
2 3
2 5
3 1
3 2
3 3
3 4
3 5
3 6
4 1
4 3
4 5
5 1
5 2
5 3
5 4
5 5
5 6
6 1
6 3
6 5
30 sty 14:00
J:
żle napisałem IΩI
| | 7! | |
IΩI = |
| ... kombinacje z powtórzeniami, bo rzucamy jednocześnie |
| | 2!*5! | |
30 sty 14:03
gosc: Czy dobrze wypisałam sprzyjające? P(A) = 4/|Ω| ? , a jeżeli |Ω| = 21 jak piszesz wyzej to P(B)
na pewno mam źle , bo wtedy byłoby większe od 1
30 sty 14:05
J:
..kombinacje ... zatem np. wynik (2,1) to to samo co (1,2)
30 sty 14:07
gosc: Zatem dla B:
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
2 3
2 5
3 4
3 5
3 6
4 5
5 5
5 6
P(B) = 14/21 = 2/3 ?
30 sty 14:10