granica
gość: Obliczyć lim (tgx)
x .Rozwiązuje do pewnego momentu i dalej nie wiem jak? (de L'Hospital)
x→0
+
lim e
x*ln(tgx)=
| | ln(tgx) | | | |
lim x*ln(tgx)= lim |
| =lim |
| = |
| | | | | |
30 sty 12:37
J:
drugi raz reguła...
30 sty 12:41
gość: | | 1 | |
a mogę zamienić |
| na ctgx i to drugie w liczniku czy też się da na coś zamienić? |
| | tgx | |
30 sty 12:50
J:
| | x2 | |
..nie ma potrzeby ... = − lim |
| .. i teraz reguła... |
| | tgx*cos2x | |
30 sty 12:56
gość: a pochodna cos2x będzie wyglądać tak 2cosx*(−sinx)
30 sty 13:05
J: ..tak ... = −sin2x
30 sty 13:17
gość: | | 2x | |
wychodzi mi coś takiego lim |
| = |
| | | 1 | |
| *cos2x+tgx*2cosx*(−sinx) | | cos2x | |
| |
| | 2x | | 0 | |
=lim |
| = |
| =0 tylko czy dobrze? |
| | 1+tgx*2cosx*(−sinx) | | 1 | |
30 sty 13:20
J:
30 sty 13:25
gość: czyli 0 przez dowolną liczbe jest zero? aha i końcowy wynik to e0=1
30 sty 13:27
J:
tak ...
30 sty 13:29
J:
..0 przez dowolną , ale rózną od 0 ..
30 sty 13:30
gość: tak tak,bo wtedy stosujemy regułę de L'Hospitala. Dzięki za pomoc
30 sty 13:32