Rozwiąż równanie.
less: Rozwiąż równanie cos3x=cos5x, gdzie x∊<0,π>.
PW: Druga metoda może być taka: rozwiązujemy równanie
cosα = cosβ.
Jak wiadomo rozwiązaniami są takie β, dla których
β = α + 2kπ lub β = −α + 2nπ, k, n ∊ C.
U nas β = 5x, α = 3x:
5x = 3x + 2kπ lub 5x = −3x + 2nπ
2x = 2kπ lub 8x = 2nπ
a ponieważ x∊<0, π>, rozwiązaniami są:
| | π | | π | | π | |
x1 = 0, x2 = π, x3 = |
| , x4 = 2· |
| , x5 = 3· |
| , |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
co w postaci skondensowanej można zapisać jako
| | π | |
xk = k· |
| , k ∊ {0, 1, 2, 3, 4}. |
| | 4 | |