Diamentowy Indeks AGH
/Adam: Walec i stożek mają tworzące równej długości, równe pola powierzchni bocznych i równe
objętości. a) oblicz sinus kąta nachylenia tworzącej,
b) stosunek pola przekroju osiowego walca i pola przekroju osiowego stożka.
30 sty 12:15
Eve:
coś mi się tu nie zgadza: jeśli 2πrl=πrl to co z tego wynika?
30 sty 13:50
Kacper:
A kto mówi, że promienie podstaw są takie same?
30 sty 13:52
Eve: upsss

zakręciłam się
30 sty 13:55
Eve: to z tego wynika że 2R=r
30 sty 13:59
Eve:
| | 1 | | 1 | |
πR2l= |
| πr2H⇒R2l= |
| r2H |
| | 3 | | 3 | |
l
2=H
2+r
2
podstawiając wszystko mamy:
| 1 | | 1 | |
| r2(H2+r2)= |
| r2H/*12 :r2 |
| 4 | | 3 | |
3h
2+3r
2=4H
2
H=r
√3
30 sty 14:07
Eve: | | 2√3 | |
gdzie znowu popełniłam błąd, bo stosunek pół mi wyszedł |
| ? |
| | 3 | |
30 sty 14:10
Frost: odp w b powinna być:
31 sty 18:01
Eve: wskaż mi mój błąd, proszę
31 sty 18:15
Kacper:
Będę miał chwilę, to policzę.
31 sty 19:15
Frost: sekunda znajdę w zeszycie bo robiłem to zadanko
31 sty 19:16
Frost:
V
w=π*r
w2*l
Pb
s=π*l*r
s
Pb
w=2π*r
w*l
π*l*r
s=2π*r
w*l
r
s=2*r
w
Pole przekroju osiowego walca: 2r
w*l
Pole przekroju osiowego stożka r
s*h ( h− wysokość przekroju )
Po podstawieniu wychodzi:
w podpunkcie a liczyliśmy sinα
31 sty 19:23
Eve: coś pomyliłam z wysokościami tych brył
31 sty 19:39
Frost: Tworząca w walcu to wysokość więc H=l. Ładnie wychodzi z 2 wzorów a zadanie za 20 ptk. Mam
nadzieje, że jutro będzie podobne
31 sty 19:40