Oblicz granicę
Justyna: Oblicz granicę
lim x−>0 (sin/x)1/x2
30 sty 12:03
pigor: ..., przy tym edytorze, niestety np. tak :
| | sinx | |
lim x→0 ( |
| )1/x2= [1∞] = lim x→0 (1+ sinxx−1)1/x2= |
| | x | |
= lim
x→0 (1+
sinx−xx)
1/x2=
= lim
x→0 (1+
sinx − xx)
xsinx − x * f(x) = lim
x→0 e
f(x) , gdzie
| | sinx−x | | cosx−1 | |
lim x→0 f(x)= lim x→0 |
| = [00] = H = lim x→0 |
| = |
| | x3 | | 3x2 | |
| | −sinx | | 1 | | sinx | |
= [00] = H = lim x→0 |
| = lim x→0 − |
| * |
| = −u{1}[6}*1, |
| | 6x | | 6 | | x | |
zatem lim
x→0 e
f(x) =
e−1/ 6 − szukana granica . ...
30 sty 12:30
Justyna: a czy mogłabym prosić o wyjaśnienie 3 pierwszych linijek? Niestety nie rozumiem jak to się robi
30 sty 12:45