oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
misiekmin: Wykorzystując różniczkę funkcji podaj przybliżoną wartość wyrażenia:
1
−−−−−−−−−−−−−−
(2,982)+1
Prosiłbym o krok po kroku jak to zrobić, inne przykłady rozumiem...
Do mianownika należy dodać 0,02, żeby był pełny ułamek ? i wtedy Xo= 1/10 ? próbowałem takie
dane podstawić pod wzór, ale nawet pochodnej nie mogę obliczyć... Dziękuje serdecznie za pomoc
30 sty 11:05
J:
| | 1 | |
f(x) = |
| x0 = 3 , dx = − 0,02
|
| | x2+1 | |
| | 1 | | 6 | |
L = f(x0) + f'(x0)*dx = |
| + |
| *0,02 = 0,1012 |
| | 10 | | 100 | |
30 sty 12:20