Rozwiąż równanie macierzowe
adelajda: rozwiąż równanie macierzowe
| 3 6 | |2 4|
X * | 4 8 | = |9 18|
det tej macierzy przy X wychodzi 0, co wtedy się robi?
30 sty 10:24
Adrian: Z macierzy przy X zrób macierz odwrotną i pomóż ja przez tę drugą macierz
30 sty 10:27
Gray: Z X nie możesz zrobić macierzy odwrotnej, bo nie wiesz czy się da. Zapisz X tak, jak X wygląda,
tj.
X=
a b
c d
podstaw, wymnóż i masz układ równań do rozwiązania.
30 sty 10:31
adelajda: ok, już mam, bo wcześniej trochę mnie zmyliło w rozwiązaniu takie tam... dobra, nieważne : P
mnożąc X (abcd) i tę macierz 3 6 4 8 wychodzi
3a+4b 6a+8b
3c+4d 6c+8d
i przyrównując te wyniki do macierzy 2 4 9 18
3a+4b=2
b=14(2−3a)
3c+4d=9
d=14(9−3c)
a i c to dowolne stałe czyli macierz X= a 14(2−3a)
c 14(9−3c)
30 sty 21:02