Ułóż tabelkę zmienności dla :
evilon:

Ułóż tabelke zmienności dla: prosze o pomoc
30 sty 10:12
Frost: to z pochodnej?
30 sty 10:41
PW: To nie jest funkcja (liczbie 1 przyporządkowano nieskończenie wiele wartości (chyba że rysunek
zły i wykres miał się "przytulać z prawej strony" do osi OY).
30 sty 10:42
evilon: tak z pochodnej
30 sty 10:51
evilon: ma ktos jakis pomysl na rozwiazanie?
30 sty 10:59
Frost: Przeczytaj wypowiedź PW z 10:42
30 sty 11:00
evilon: aha faktycznie moj blad . Wykres ma dochodzic do OY z prawej strony
30 sty 11:05
Frost: i pewnie również do asymptoty z prawej?
30 sty 11:08
evilon: tak powinno byc tylko ze i tak nie wiem co z tym dalej zrobic i jesli mielibyscie chwilke to
prosilbym o rozwiazanie z krotkim wytlumaczeniem
30 sty 11:13
Frost:
Więc masz asymptotę pionową x=0
asymptotę ukośną y=x
lim f(x)=−∞
x→−∞
lim f(x)=∞
x→∞
lim f(x)=∞
x→0
f'(x)<0 ⇔ x∊(−∞,−1)
f(x) maleje w (−∞,−1)
f'(x)>0 ⇔ (−1,0)∪(0,+∞)
f(x) rośnie w (−1,0), (0,+∞)
f'(x)=0 ⇔ x=−1
w x=−1 jest ekstremum ( sprawdź jakie)
30 sty 11:14
Frost:
Określ jeszcze dziedzinę Df'
Wydaje mi się, że dobrze zrobiłem. Być może o czymś zapomniałem.
30 sty 11:15