Płaszczyzna zespolona
Kuba: Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiory:
A = { z ∊ C : | z − 2 + 2i | ≤ 2 }
B = { z ∊ C : | z − 1 + 2i | ≤ 2 }
Obliczyć pole powierzchni zbioru A ∩ B
30 sty 10:07
PW: Moduł to odległość, tak jak na prostej
|u−5|
oznacza odległość między liczbami u oraz 5,
tak jak na płaszczyźnie
|(a,b), (c,d)|
oznacza odległość między punktami (a,b) oraz (c,d),
tak na płaszczyźnie zespolonej
|z − w|
oznacza odległość między liczbami z oraz w.
Rozwiązaniami nierówności
|z − (2−2i)| ≤ 2
są więc punkty koła o środku (2−2i) i promieniu 2. Punkt (2−2i) na tej płaszczyźnie to po
prostu punkt (2,−2) − jednostki rzeczywiste interpretujemy na osi poziomej, jednostki urojone
− na osi pionowej.
Przy takiej interpretacji − jeżeli oznaczyć z = (x,y) − mamy wyznaczyć zbiór punktów
płaszczyzny spełniających nierówność
|(x,y), (2,−2)| ≤ 2,
czyli
√(x−2)2 + (y+2)2 ≤ 2
(x−2)2 + (y+2)2 ≤ 22
− nierówność opisująca koło o promieniu 2 i środku (2, −2).
30 sty 10:39
Kuba: Dzięki.

Jak rozumiem w przypadku B będzie to (1, −2) i 2?
30 sty 20:17