Frost:
2 białe i czarną możemy wylosować na 3 możliwości
1)B−B−CZ
2)B−CZ−B
3)CZ−B−B
zacznijmy od pierwszej
A
1− wylosowanie kuli białej za pierwszym razem
A
2− wylosowanie kuli białej za drugim razem
A
3− wylosowanie kuli czarnej za trzecim razem
A− wylosowanie kuli białej za pierwszym, drugim a czarnej za trzecim.
Na początku mamy 3 czarne i białą więc
jak wylosowaliśmy białą odkładamy ją i dokładamy białą wiec mamy 3 czarne i 2 białe
losujemy białą
wylosowaliśmy białą odkładamy ją i dokładamy biała, mamy 3 czarne i 3 białe
losujemy czarną
P(A}=P(A
1)*P(A
2)*P(A
3)
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 2 | | 40 | | 20 | |
Przypadki 2 i 3 zrób sam, mogę Ci sprawdzić.